Vreau să încep cu povestea portocalei …
” Doi adolescenți aveau o dispută.Vroiau amândoi o portocală însă rămăsese doar una.
O vreau eu !
Nu, eu o vreau!-spunea celălalt copil.
Auzindu-i mama lor cum se ceartă,le-a sugerat să o împartă dar cum ? Amândoi aveau nevoie de toată portocala.
Au încercat tot felul de moduri pentru a stabili cine ar trebui să primească portocala.
Totuși mama lor îi întrebase pentru ce au nevoie de portocala întreagă?
Unul dintre copii avea nevoie de suc pentru smoothie iar celuilalt îi trebuia coaja de portocală pentru prăjitură.
S-au uitat unul la celălalt și au început să râdă.
Amândoi puteau folosi portocală însă era necesar să pună întrebarea corectă și să asculte răspunsul. „
De câte ori ți s-a întâmplat și ție acest lucru?
Se întâmplă aproape tot timpul, atât în familie, la locul de muncă, în relații când se întră în acest conflict și singura soluție, pare a fi ca unul dintre persoane să fie nemulțumite.
Crezi că există un alt mod de a evita astfel de conflicte ?
Acesta se numește A ASCULTA.
Mă gândesc că știi că nu este suficient să dai din cap și să aprobi lucrurile , să spui un „Aha ” și să te gândești la răspunsul tău.
Ascultarea eficientă nu este ceea ce vine natural, nu ne naștem cu ea ci o putem învăța dacă adresăm întrebările potrivite, ascultăm și înțelegem.
Eu spun că orice se poate învăța atâta timp cât te implici în acel proces și îi atribui motivația necesară.
Recunosc, nici eu că nu pot fi un ascultător implicat tot timpul și că sunt atentă în funcție de mai mulți factori însă este important să îți dai seama când mintea ta începe să plece la plimbare și să o refocalizezi .
Cu toții am făcut asta la un moment dat- nu am ascultat pentru că nu ne-a interesat subiectul,am crezut că ascultăm dar defapt nu o făceam, ne prefăceam că ascultăm pentru a empatiza.
Și cum s-a terminat conversația?S-a dovedit a fi un fiasco.
Haide să nu ne mai jucăm telefonul fără fir și să dobândim arta comunicării care este defapt ascultarea.
De câte ori ți s-a întâmplat să auzi ceva și să presupui că înseamnă un lucru și după să primești informații mai multe să îți schimbi total părerea?
Motivul pentru care auzim altceva decât ceea ce ne transmite emițătorul are legătură cu cadrul comunicării.Oare la ce se referă?
De când suntem mici , ne dezvoltăm aceste cadre de comunicare.De exemplu ,dacă de mic copil,îți vezi tatăl uitându-se la tenis în fiecare săptămână , dezvolți un cadru pentru asta.Un alt copil , dintr-o altă cultură își urmărește și el tatăl uitându-se la meciurile de tenis, va dezvolta și el un cadru de comunicare.
Cei doi copii , când vor ajunge la maturitate și vor avea o conversație despre tenis, vor avea păreri diferite. Acest cadru se referă la înțelegerea individuală a fiecărui subiect.
Nu putem spune că unul din ei greșește ci faptul că au perspective diferite. În acest caz este nevoie de o atenție suplimentară pentru înțelege cealaltă persoană.
Implicarea această înseamnă pe de altă parte și următoarele aspecte :
- este pasionat de ceea ce spune
- care sunt filtrele care îi determină emoțiile
- vorbește deschis
- acceptă faptul că puteți avea opinii diferite
- fii calm dacă cealaltă persoană nu poate
Ai trecut printr-o astfel de experiență, nu-i așa?
Eu am învățat să ascult, să accept părerea celuilalt și să îmi ofer și altă perspectivă a lucrurilor astfel încât încet încet au venit rezulatele.
Când spun rezultate , mă refer la faptul că am reușit să îmi schimb atitudinea, să acord atenție fiecărei persoane cu care interactionez chiar și pentru câteva secunde și să îmi stabilesc relații cu ceilalți prin faptul că sunt prezentă.
Am încetat să mă pun pe primul loc în discuții ci să las discuția către cealaltă persoană, caut modalități de complimentare și încurajare, încerc să ofer o viziune optimistă oricărei situații.
Îți poți da seama dacă prezenta ta a ajutat sau nu , dacă cealaltă persoană este încântată că a stat de vorbă cu tine și după felul cum se manifestă.
Nu te panica…aceste lucruri se învață cu pași mici. Începe la locul de muncă, fii observatorul colegilor tăi.
Identifică ascultătorii eficienți, identificăi pe cei care nu ascultă eficient și cum ai vrea să îmbunătățești aceste comportamente.
După gândește-te la tine, vezi ce faci bine și ce îmbunătățiri ai avea nevoie.
Care crezi că ar fi beneficiile și ce schimbări poate aduce ascultarea în viața ta?
Aici.Oricând.Mereu
Daniela